понедељак, 23.09.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 21:39

Пуњене, пржене, свеже… паприке

Аутор: С. С.среда, 04.09.2019. у 14:45
(Фото Драган Боснић)

Деца радо певуше песмицу Љубивоја Ршумовића „Ишли смо у Африку да садимо паприку, знате ону жуту дивну али љуту…”, радо и једу. Сад јој је сезона па може да се нађе свакодневно на трпези као салата, пуњена, пржена, печена, па и као торта додуше слана, али је најбоља када се једе свежа, само опрана баш као јабука.

Ово изузетно здраво поврће нема велику енергетску вредност, па је погодна за дијеталну исхрану. Паприке су богате минералима, витаминима и другим корисним састојцима. Стручњаци кажу да њени састојци на људски организам делују као антидепресив, антисептик, диуретик и моћан афродизијак. 

Конзервирањем се хранљива вредност битно не мења, а количина витамина Ц којег има у завидној мери остаје готово иста као у свежој паприци. С обзиром да има чак четири до пет пута више овог витамина него лимун и поморанџа препоручује се у исхрани за јачање имунитета.
Капсицин је специфична материја која даје љутину плоду. Зависно од тога колико га има, паприке се деле на слатке и љуте сорте. У органима за варење спречава развој бактерија труљења и побољшава варење хране.
 

(Фото Драган Боснић)

Белолучане паприке

Потребно је:

10 печених паприка

1 главица белог лука

2 кашичице соли

1 дл уља

1 дл јабуковог сирћета

пола кашичице шећера

Поређати очишћене паприке у чинију и мало их посолити. Део око дршке има највише витамина, при печењу они се овде не изгубе, па је добро послужити паприке са дршком.

Очистити главицу белог лука, исећи чешњеве и ставити у аван. Додати со и изгњечити. Сипати уље, сирће, шећер и мало воде (пола децилитра). Добро измешати и прелити паприке. Добро је да ова салата пре служења мало одстоји поклопљена. Може се припремити и већа количина, па држати више дана у фрижидеру.

Овај рецепт смо добили из Алексинца, где расту како тамо тврде:„највеће и најукусније паприке”. Неки салату праве тако што паприке поспу исецканим луком, па прелију уљем и сирћетом, али је тада другачијег укуса.

(Фото Славица Ступарушић)

Паприке пуњене сиром и сусамом

Потребно је:

500 г паприка

500 г сира

100 г сусама

бибер, алева паприка и со

Свеже паприке опрати, исећи врх, очистити од семенки па напунити мешавином: помешати сир са пропеченим сусамом, додати мало бибера и мало алеве паприке. Паприке ставити у фрижидер до служења. Послужити исечене на колутове.


Коментари0
f6ddb
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља