петак, 29.05.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 07.10.2019. у 15:53

Вучић: Најважнији заједнички циљ нам је мир на Балкану

Подржавамо мир на Балкану, настављамо да инвестирамо Ми ћемо отпочети пројекат ауто-пута Београд-Сарајево. То ће бити мост мира, који ће повезивати срца народа”, рекао је турски председник
(Председници Ердоган и Вучић (Фото: Председништво Србије)

Наш најважнији заједнички политички циљ је мир на Балкану, рекао је данас председник Србије Александар Вучић након разговора са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом и указао да у таквим околностима економија може да расте, а економска сарадња Србије и Турске, истакао је, драматично напредује.

„Изражавам искрено задовољство због поновне посете председника Турске Србији. Надам се да ћете долазити чешће, јер сваки долазак додатно подстакне развој односа, унапређује драматично трговинску размену, значи већу обострану посету туриста, поспешује културну размену и неупоредиво побољшава сарадњу у свим областима”, казао је Вучић на заједничкој конференцији за штампу.

Подсетио је да овог пута заједнички прослављају 140 година од успостављања дипломатских односа, који су успостављени одмах после Берлинског конгреса.

Пренео је да је имао прилику са Ердоганом да разговара у четири ока сат и по, и да од њега много тога, чује, сазна, али и научи.

„Оно што је важно јесте да смо констатовали да смо направили изузетно значајан напредак у економској сарадњи сарадњи. Трговинска размена између Турске и Србије била је, приликом последње посете Ердогана 2017. нешто већа од 800 милиона евра. Тада смо рекли да је први циљ да достигнемо милијарду”, подсетио је Вучић.

Казао је да је размена прошле године достигла већ 1.084 милијарди евра, а у првих осам месећи, у поређењу са истим периодом 2018.већа је за 13 одсто.

„То показује како драматичним успоном иду односи Турске и Србије. Повећава се и српски увоз и извоз. Извоз је у поређењу са 2009. Увећан за 7,8 пута. Тада је обим нашег извоза износио 32,1 милион евра, а данас је достигао 252 милиона евра. Наравно да је српски увоз вишеструко повећан и износи преко 750 милиона евра”, пренео је он.

Вучић се посебно захвалио Ердогану што је Турска поново омогућила извоз говеђег меса у Турску, од које смо имали приходе у висини од 25 милиона евра, а сада имамо могућност да зарадимо 35 милиона евра.

То, како је додао, зауставља пад сточарске производње, у којој сада уочавамо напредак.

Истовремено је изразио захвалност турским инвеститорима који улажу у места са већим бројем незапослених и сиромашне средине, који су помогли драматично развоју тих места.

Вучић је истакао да су односи Србије и Турске одлични, као и да се обе земље залажу за стабилност и мир на Балкану.

„Хвала на посети Србији. Рекао сам да вас молим да се осећате као код куће, јер то најискреније мислим, јер када ми имамо добре односе онда увек имамо мир. Сигуран сам да ћемо кроз мир који ћемо да чувамо урадити све на добробит турског и српског народа и свих грађана Србије”, поручио је Вучић на заједничкој прес конференцији са Ердоганом.

Председник Србије је истакао да Србија и Турска имају изузетно добре политичке односе, а да је захваљујући залагању председника Ердогана успостављено велико поверење између две земље.

„Захваљујући њему ми данас градимо најбоље односе у савременој историји између Србије и Турске, а то радимо у интересу оба народа и земље”, истакао је Вучић.

Како је рекао, Србија и Турска раде на много политичких пројеката, а, подвукао је, у једној реченици може се рећи да су - билатерални односи одлични, али пре свега је важна стабилност и мит на Балкану.

„Верујем да смо заједно са Турском успевали да постигнемо такве резултате и уверен сам да ћемо у будућности наставити истим путем”, рекао је Вучић.

Вучић је подсетио на речи краља Александра, који је пре 90 година рекао да је Србија са Турском своје сукобе завршила и да нам никакви сукоби нису потребни, већ да хоћемо да градимо мир и најбоље односе.

Председник Србије је истакао да Србија и Турска раде на инфраструктурном повезивању Балкана, те подсетио да ће са Ердоганом сутра присуствовати почетку радова на изградњи деонице ауто-пута Београд - Сарајево, Кузмин - Сремска Рача, са мостом преко Саве.

Истакао је да је то пројекат од велике вредности, око 225 милиона евра.

Такође, указао је да би са турским партнерима требало да се уради пројекат, вредан 25 милиона евра, за изградњу пута Ужице - Котроман, дугог 60 километара.

Сама изградња пута, каже, требало би да износи око 830 милиона евра, а могла би да буде завршена 2024. године.

Ауто-путеви драматично приближавају Србију и БиХ, а када се све то буде завршило Србија и регион изгледаће много другачије, подвукао је Вучић.

Посебно је подвукао да ће се са турским партнерима радити на изградњи путева у Рашкој области, набрајајући путеве Нови Пазар - Тутин, који ће, нада се, бити завршен у најкраћем року, као и путеви Сјеница - Нови Пазар, Сјеница - Пријепоље.

„Много ћемо у тој области да радимо, јер желимо да људи виде да нам је стало до њих и да желимо да се осећају као сви други грађани”, истакао је Вучић.

Подсетио је са Турцима радимо на изградњи јефтиних станова за припаднике служби безбедности, у Нишу и Врању, те да се очекује да посао буде завршен у року.

Такође, истакао је да постоји велики простор за унапређење сарадње у одбрамбеној индустрији, те да у области одбране очекује велики напредак, за подизање одбрамбених капацитета.

Вучић је захвалио Ердогану што је са њим у делегацији велики број пословних људи, са којима ће моћи да се разговара о важним питањима.

„Наше је да их позовемо да дођу у Србију и да нашим бизнисменима кажемо да је Турска одлично место за улагање, као и да ће уложени новац моћи да врате, да зараде и позову друге да улажу у Турску”, рекао је Вучић.

Додао је да постоји сарадња у култури и другим областима, те да верује да сарадња Србија и Турска може да буде још боља.

Такође, навео је да се радује сутрашњим разговорима са представницима БиХ, преноси Танјуг.

 

Ердоган: Подржавамо мир на Балкану, настављамо да инвестирамо

Ми ћемо отпочети пројекат ауто-пута Београд-Сарајево. То ће бити мост мира, који ће повезивати срца народа”, рекао је турски председник

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган поручио је данас у Београду да Турска подржава мир на Балкану и да ће наставити са инвестицијама у Србији.

„На основу моје посете биће изграђено шест фабрика. Обновљени споразум о трговини је ускоро ступио на снагу. Са Вучићем сам поставио нови циљ о трговинској размени од две милијарде долара краткорочно”, рекао је Ердоган на заједничкој прес конференцији с председником Александром Вучићем.

Он је оценио да су односи између две земље изузетни, чему је у великој мери, како је рекао, допринос дао његов домаћин председник Србије Александар Вучић.

Председник Турске Реџеп Ердоган (Фото Танјуг Д.К.)

Велики значај придаје, истакао је Ердоган, трилатералном састанку Србије, БиХ и Турске, који, како је рекао, није дуго одржан.

Турска игра и наставиће да игра конструктивну улогу у стабилности и добробити Балкана, каже Ердоган и додаје да његова земља подржава евроатлантски смер региона.

„Наша земља наставиће да ради на подржавању мира на Балкану и да постојеће проблеме оставе за собом. Одржаћемо трилатерални састанак Турске, Србије и БиХ који дуго није одржан. Ми ћемо отпочети пројекат ауто-пута Београд-Сарајево. То ће бити мост мира, који ће повезивати срца народа”, рекао је Ердоган.

Ердоган је на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије рекао да му је драго што се Србија сагласила да се отвори конзулат Турске у Новом Пазару и истакао да се нада да ће бити од користи свима.

„Покушавамо да помогнемо да земље у региону оставе проблеме за собом, да прошире дијалог и сарадњу”, рекао је Ердоган, преноси Танјуг.

Ердоган је захвалио Вучићу на гостопримству и пожелео да сви пројекти који буду покренути током његове посете, буду корисни.

  

Вучић: Разговори кључни,у региону у ком једна искра

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је од посебног значаја сутрашња трилатерала са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом и представницима БиХ, јер то има огроман утицај и значај посебно у тренуцима када је све прилично трусно и када једна искра може да направи много проблема у региону.

На заједничој конференцији за штампу, на питање какав значај има трилатерални састанак по регион и Вучић И Ердоган су подвукли значај мира и стабилности уи региону.

Вучић је, указујући да за два дана има састанак са туроператерима из Турске, и да можемо за годину и по да очекујемо да имамо више од 300.000 ноћења турских држављана у нашој земљи, те и подсећајући на нове турске инвестиције, рекао да је о тако нечему могуће размишљати само ако постоји мир.

„За нас је од изузетног значаја што са Турском можемо да разговарамо са БиХ. Постоје предлози да направимо следеће године квадрилатералу, да додамо Руску федерацију. Мислим да је могуће да и то одржимо”, објаснио је он.

Вучић је казао да је за нас састанак са БиХ, са земљом са којом имамо највећу трговинску размену у региону, уз учешће велесиле као што је Турска, посебно битан.

„Свака тако пружена рука и добронамерно понашање Турске је од изузетног значаја”, подвукао је он.

Подсетио је да је последњи пут када је Ердоган био у Србији, када су заједно посетили Нови Пазар, турски председник дочекан овацијама, док су њега само Срби поздравили аплаузом.

„На почетку нисам добио аплауз Бошњака, али када сам говорио о томе шта радимо заједно и обећао да ћемо да изградимо све, добили смо аплауз. Људе не занимају сукоби, неће да се тако нешто понови, већ хоће да живе у миру и да имају другачију будућност. Зато сам захвалан Турској и председнику Ердогану”, рекао је он.

Изразио је захвалност што Турска показује колико јој је значајан Западни Балкан и што посвећује нашем региону толику пажњу.

Ердоган је рекао да су ствари о којима разговарају на трилатералном састанку битне и прекретница, а да аутопут Београд-Сарајево представља пут мира, те да ће имати позитиван утицај на Балкан.

„Неће бити више борби, већ мира за све нас. Мостови на том путу биће мостови између срца, а осмеси на лицу оних који прелазе преко њих биће изрази мира”, нагласио је он, преноси Танјуг.

Коментари12
a458b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Бранислав Станојловић
НЕ Ацо! Најважнији циљ нам је ПРАВДА на Балкану!
Бориша Радић
Када би се историја вратила у време боја на Косову, да ли би смо, гледајући политички, а не духовно, што оправдава кнежево опредељење за царство небеско, прижељкивали одјек звона са Богородичине цркве у Паризу или да нас Срба буде колико и Енглеза? Ако дамо добар одговор на ово питање, стоји нам да размислимо ко би боље од Турака могао да разуме нашу муку и да нас измири са завађеном браћом Муслиманима на Балкану.
Jovan ©
Турска је данас бомбардовала штаб курдских јединица из такозваних Сиријских демократских снага у граду ал-Маликија, на северозападу Сирије. Политика понедељак, 07.10.2019. у 22:40 Eto nama i mira i stabilnosti, najvaznijeg zajednickog cilja srpskog i turskog Predsednika.
Душан
Па, ми смо „премирни”, у томе и јесте наш проблем.
Леон Давидович
Могло би се закључити да Ердоган жели приближавање Србије и БиХ , макар то било и само економско приближавање што се не би могло сматрати лошом намером већ напротив добром намером.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља