понедељак, 30.03.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 15:28

Фино тесто које једемо често

Стручњаци за исхрану нас убеђују да ове намирнице нису здраве, али оне су ипак највише и најчешће на домаћој трпези, јер тешко је одолети мирису свежег хлеба, вруће пите, зачињених тестенина и осталих гурманлука од брашна
Аутор: Александра Мијалковићпетак, 06.03.2020. у 10:00
(Фото Ансплеш)

Разне врсте хлеба, погача, погачица, пецива, пита, штрудли, тарана, нудли, резанаца и осталих ђаконија справљених, у основи, од брашна и воде спадају у намирнице које се највише, најчешће и најрадије једу у српским кућама од давнина. Чак и данас, упркос противљењу нутрициониста. Неки од тих традиционалних рецепата за јела, посна или мрсна, печена, кувана или пржена, са сиром, месом или поврћем, слана или слатка – а детаљи по којима се разликују зависе углавном од подручја настанка – могу се сматрати делом наше националне гастрономске баштине.

Завредели су и једну посебну манифестацију која је њима посвећена, закључили су Дејан Илић и Миодраг Илић, оснивачи Удружења „Тестивал” и покретачи истоименог фестивала, који је прошлог викенда одржан у београдском Дорћол плацу. Домаћин је Туристичка организација општине Ражањ, а подршку је дао и Италијански центар за културу. Дводневни догађај окупио је домаће произвођаче теста, тестенине и хлеба, љубитеље ове врсте хране и заговорнике етногастрономије, уз радионица, предавања, дегустација, награда за најбоље традиционалне рецепте...

Поред осталог, председник фестивала, кувар Дејан Илић показао је како се праве домаћа тестенина и „вај-фај” пита савијача, у сарадњи са Савезом удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама Србије, којем је иначе намењен део прихода од продаје ових пита.

– Тесто и тестенине су део свакодневне исхране свих народа, па и нашег. Подсетићу на вековну српску заклетву ,„Кунем се у со и хлеб”. Што се тиче упозорења стручњака да „нису здраве”, мислим да није проблем у хлебу и производима од брашна, већ у начину њиховог коришћења: треба их јести умерено, а предност дати целом зрну. Важно је и како их комбинујемо с другим намирницама – наводи Илић за „Магазин”.

На питање које су најчешће грешке у припреми ових специјалитета, он каже да је најгоре кад се тестенина прекува и постане гњецава, а код теста, ако месимо сами, битно је какво је брашно и које је гранулације (финоће). За све ове производе углавном је потребно оно глатко, најфиније млевено.

Од нашег саговорника добили смо неколико његових омиљених рецепата за припрему посних и мрсних јела, од којих ће нека бити представљена и на „Тестивалу”, остале смо потражили од нама познатих, доказаних љубитеља теста и тестенина. Оних који не брину о саветима нутрициониста.

(Фото А. Мијалковић)

Пројице са сиром

Потребно је (за 12 комада):

  • 1,5 шоља курузног брашна
  • 1 шоља пшеничног брашна
  • 2 јајета
  • пола шоље уља
  • пола прашка за пециво
  • пола шоље киселе воде
  • 1 чаша киселог млека
  • 250-300 г тврђег белог сира
  • со
  • семенке бундеве за посипање

Добро измешати све састојке, сипати масу у калуп за модле (са 12 већих отвора), посути семенкама и пећи у претходно загрејаној рерни на 200 степени.


Коментари0
0d89d
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља