петак, 10.04.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 19:33

Квасац у уторак или среду у продавницама

понедељак, 23.03.2020. у 09:57
Фото Пиксабеј

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је данас да очекује да се квасац, чија је производња почела јуче, може испоручити трговинским ланцима наредних дана.

Недимовић је за РТС казао да је када је у питању производња квасца све убрзано и да ће предложити Министарству трговине да се забрани извоз квасца док се не снабдеју све трговине.

„Ако га буде било касније за извоз о томе можемо да причамо, али најважније је да тржиште Србије буде снабдевено”, казао је Недимовић.

Говорећи о дезинфекционим средствима која се нису производила у Србији, Недимовић је казао да су се организовали врло брзо по налогу председника и премијерке.

„Користили смо неке, условно речено, ратне технике. Имамо две машине великог капацитета у Сремској Митровици и у Новом Саду, кренули смо прошле недеље са производњом натријум хипо-хлорида који је по СЗО најбоље дезинфекционо средство за подове, равне и отворене површине”, наводи министар пољопривреде.

Додаје да дневно може да се произведе пет тона концентрата, односно 50.000 литара дезинфекционог средства.

„Сви клинички центри биће опремљени сваки дан, неће имати проблем са тим”, казао је Недимовић и додао да ће се највероватније данас почети и са производњом 75 одсто алкохола и то, како каже, опет примењујући методе које раније нисмо имали.

Што се тиче снабдевања дезинфекционим средствима, Недимовић каже да се то ради по приоритетима и у том смислу наводи да ће прво бити снабдевени клинички центри, онда опште болнице, па даље.

Говорећи о пијацама, које ће бити отворене четвртком, петком и суботом, Недимовић је казао да је важно да се дистрибуција између произвођача и становништва несметано обавља, преноси Танјуг.

Тренутно, активну бербу имамо само у пластеничкој производњи, казао је Недимовић и додао да ту постоје извесни проблеми, али да што се тиче друге прехрамбене производње она функционише.

„Имамо довољно брашна, уља, млека, месних прерађевина, свега има довољно”, додаје.

Замолио је пољопривредне произвођаче да се прилагођавају ограничавању кретања и навео да ако се неко нађе на њиви неће имати проблема до дође до куће, али важно је да буду у својим тракторима.

Каже и да су што се тиче сетве кукуруза припремни радови у току, као и других култура.

„Имамо још времена, а најважније је да имамо сировина довољно. Даћемо све од себе да ово завршимо на најбољи могући начин јер треба живети и после короне”, закључио је Недимовић.

 


Коментари8
3772b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

dipl. agronom
...a vakcinu, cemo napraviti za najvise, dve do tri sezone...
Братимир
Минимални период потребан за производњу сигурне вакцине је годину и по дана. Зашто? Зато што је то минималан период за процену негативних ефеката вакцине на људски организам на основу симптома код велике групе добровољаца. Тестови морају бити поновљени више пута да би били поуздани. Ви можете вакцину убризгати милијардама људи и без поузданих тестова и пре тих годину и по дана, али...
Препоручујем 2
Леон Давидович
Хлеб људи производе милинеијумима. Не тако давно људи нису куповали квасац. Они су једноставно квасац преносили са претходно замеситог теата на следеће тесто. Од замеситог теста у којем су се већ развили квасци и које је спремно за печење они би одвојили део теста и то тесто би сачували до следећег дана , а потом га ставили у ново тесто које припремају. Тако су квасци у континуитету преносити са једног теста на друго и онда им није требао посебно произведен квасац.
Danica
To svi znamo. A odakle mi kvasac za prvo testo od kog se kasnije prenosi? Ta teorija je važila za vremena kada se hleb pravio kući najviše na selu. Pa se ode kod komšija ako nema testa i kvasca od dan pre. Sada u ovo vreme ko pravi hleb? Retko i samo kada su ovakve krize sete se ljudi da se hleb pravi i kod kuće.
Препоручујем 1
Козјера
Таман да усавршимо технологију киселог теста, која је код нас заборављена
Боро
Ја месим хелб БЕЗ квасца, природно кисељење, треба 24-48ч и боље је него са квасцем, а може да се одвоји и од старог квасца за нови хлеба, каква је то наука?
Boba
Boro, u pravu ste. Ja pravim taj hljeb. Daleko ukusniji nego sa kvascem, a i zdraviji. Ako se stavi samo malo kvasca, četiri puta manje nego obično, onda hljeb treba da nadolazi min. 12-20 sati. Ako mi iznenada treba brzo napraviti hljeb, onda napravim pogaču ili sa praškom za pecivo. Ako se ubavi malo mirođija, prava poslastica.
Препоручујем 21
Лесли Елдриџ
Пуна подршка господине Недимовићу, сад држава мора да стане иза села, да се село подигне што пре.. једино ће живот у малим заједницама моћи да успешно функционише кад вирус буде попустио..

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља