среда, 15.07.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
петак, 05.06.2020. у 12:25

Тучнин: НИС упркос кризи наставља модернизацију компаније

Андреј Тучнин (Фото НИС)

Нафтна индустрија Србије, упркос кризи на нафтном тржишту, неће одустати од даљег развоја и модернизације компаније, рекао је Андреј Тучнин, први заменик генералног директора НИС-а и директор дивизије даунстрим.

У интервјуу за енергетски портал „Балканмагазин”, Тучнин је казао да је НИС, упркос кризи у нафтном сектору у првом тромесечју инвестирао чак 7,7 милијарди динара у капиталне пројекте. Он је додао да су међу стратешким приоритетима НИС-а даљи развој прераде и промета, односно модернизација Рафинерије нафте у Панчеву и малопродајне мреже у Србији и земљама региона.

Према његовим речима, Рафинерија нафте у Панчеву већ сада је једна од најефикаснијих и еколошки најнапреднијих рафинерија у овом делу Европе, али се непрестано ради на даљем унапређењу технологија и процеса, јер је то предуслов опстанка на веома конкурентном тржишту.

Тучнин је навео да ће постројење за Дубоку прераду, капитални пројекат друге фазе модернизације рафинерије, вредан 300 милиона евра, стартовати током године.

– Када стартује ово постројење, наша рафинерија ће бити међу водећим европским рафинеријама по показатељу дубине прераде, 99,2 одсто. Тиме ћемо добијати веће количине највреднијих производа, пре свега дизела. Такође ћемо започети домаћу производњу нафтног кокса, који се сада увози у Србију. Ново постројење ће нам донети и бројне еколошке бенефите – пре свих престанак производње мазута са високим садржајем сумпора. Завршетком овог пројекта Рафинерија у Панчеву биће испред многих у Европи, навео је Тучнин.

Он је додао да је НИС уложио значајна средства у пројекте заштите животне средине, посебно када је реч о рафинерији. “Данас са поносом можемо да кажемо да је панчевачка фабрика „најзеленија” у овом делу Европе”, рекао је први заменика генералног директора НИС.

– Захваљујући сталним инвестицијама у модернизацију прерађивачких постројења, панчевачка рафинерија је постала први енергетски објекат у Србији који је добио ИППЦ дозволу о интегрисаном спречавању и контроли загађења животне средине. Ова дозвола уједно потврђује да су сви производни процеси у Рафинерији у потпуности усклађени са највишим домаћим и европским стандардима у области заштите животне средине”, казао је Тучнин.

Према његовим речима, НИС ће наставити и са модернизацијом малопродајне мреже, а компанија управља са више од 400 бензинских станица у Србији, БиХ, Бугарској и Румунији.

– Прошле године смо у Србији реконструисали пет станица, од којих су три станице од веома важног значаја на аутопуту, а две станице у новом „А” формату наше компаније. Ове године ћемо у јулу завршити аутопутску бензинску станицу на излазу из Новог Сада и реконструисати још пет бензинских станица. Почетком године смо отворили нову станицу у Коцељеви, а потом су отворене још две станице у Подунавцима и Лесковцу. До краја године планирамо да завршимо укупно шест пројеката реконструкције у Србији. Реч је о савременим дигиталним објектима који успостављају нове стандарде у овој области и нашим потрошачима пружају унапређено корисничко искуство, рекао је Тучнин.

Он је још додао да је током епидемије новог корона вируса НИС успео да оствари оба приоритетна циља: да сачува здравље запослених и обезбеди стабилност снабдевања тржишта нафтним дериватима, што је предуслов за енергетску безбедност земље.

– Наши бизнис процеси су веома разноврсни, интензивни и обављају се широм Србије, као и у земљама Балкана – од истраживања, производње и прераде нафте до продаје деривата потрошачима. Ти процеси не смеју да се прекину. Одговоран однос према здрављу запослених и потрошача омогућио нам је да очувамо стабилност на тржишту јер нам је једнако важан приоритет и енергетска безбедност земље, закључио је Тучнин.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља