среда, 21.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 10.08.2020. у 14:31 Милош Лазић
КУХИЊСКИ ЗАПИС

Ајвар, ничије и свачији

Певачица Дуа Липа успела је целом свету да одржи предавање о кулинарству као оружју у борби за националне интересе проглашавајући овај специјалитет од паприка за „албански бренд”
(Фото А. Васиљевић)

Енглеска певачица албанског порекла Дуа Липа вероватно зна да пева и згодна је женска, али с кувањем сигурно нема благе везе, тешко да би ваљану кајгану умела да припреми. Ипак, успела је целом свету да одржи предавање о кулинарству, односно о ајвару као оружју у борби за националне интересе проглашавајући га за „албански бренд”.

Одговор Србије свео се на подсмех и спорадично гунђање, а познаваоци светских кухиња су затечени изостанком реакције Словеније, која је тај специјалитет одавно заштитила као свој, иако у тој европској држави паприке има колико и у осредњој лесковачкој башти!

Чија је ракија

Посебно је занимљив случај Бугарске и Румуније, које већ деценијама воде тихи рат око ауторских права на ракију, као што и Американци читавом свету продају хамбургер као свој, а када би им неко предочио да је и чувени хот-дог такође немачког порекла, сигурно би му увели санкције.

Свако би ставио руку у ватру да су шпагети с Апенина, пиво с обала Балтика, а вино средоземна радост.

Нису!

Шпагети су кинески, пиво сумерско, а вино библијско, старозаветно.

Постојбина бибера нису Индија и Индокина, већ Абисинија, кисели купус је арапски, док сармице припадају Селџуцима, ако их нису покупили негде успут као сувенир са својих освајачких похода. Кукуруз је приспео у Стари свет из Латинске Америке тек у 17. веку у пртљагу конкистадора, а с те адресе потичу и чувене украсне биљке парадајз и ванила. Роштиљ и кисело млеко су пореклом с Кавказа, татарски бифтек је заправо монголски, пилав цигански, бродет антички, кромпир је Александар Велики донео из Авганистана, док српски свадбарски купус у Норвешкој називају – норвешки.

Око „ауторских права” понекад се закрве и рођена браћа, а да неће прве комшије. Слабије се зна да се сјенички сир, који је заштићен по географском пореклу јер је с Пештери, производи у две варијанте: српској и муслиманској. Наиме, браћа муслимани претходно с млека скидају мрс па им је сир „тањи” или полумастан, иако подједнако укусан. Пирот има сир и пеглану кобасицу, због којих им за сваки празник тих специјалитета у госте наиђу комшије Бугари у стотинак туристичких аутобуса и ко зна колико путничких аутомобила због доброг провода, али и потајне намере да им преотму рецепт. Срећом, узалуд.

Код нас, у Србији, заштићено је по географском пореклу 47 намирница, а међу њима се затекао и бели лук, по којем ћемо се ваљда рашчути по свету. Можда је проблем у томе што прописи не допуштају да се у назив производа удене и национална одредница (на пример албански ајвар, српска гибаница, турска баклава или колумбијска ванила). Али...

Кајмак само наш

Постоји једна српска намирница којој никакав предзнак није потребан, зна се одакле потиче и без тога. А, реч је о – кајмаку. Када су се размажени Европљани први пут срели с тим чудом, прво што су урадили било им је да кајмак забране, уз образложење да не испуњава основне санитарне услове. Заиста, традиционалан начин припреме тог специјалитета је такав да чак ни узорци узети из исте посуде нису једнаки. То их, наравно, није спречило да долазе у буљуцима и по кафанама наручују јела с кајмаком или без њега, понекад и „клот” намаз, што и данас често чине, али преко границе да га носе је забрањено – forbidden! Разлог се вероватно скрива иза чињенице да би кајмак помео с тржишта тамошње ароматизоване бућкурише, па је пронађено решење с рампом. Покушавали су предузимљиви да кајмак производе индустријски, ма шта то значило, а ако се неко наиван преварио и кушао ту варијанту, докучио је одмах о чему је реч.

Зна се једино да је нека наша жена пореклом из околине Чачка успела да у Канади направи „пословни бум” узгајајући краве и производећи кајмак. Причало се да је имала купце чак и с југа, из САД, махом људе с простора бивше Југославије, али да је и њих заскочила она европска забрана.

Зато пустимо Липу да лупа, а њене верне фанове и политичке мецене да поверују. Што би рекао Змај, кад порасту, кашће им се само.

Коментари12
1a683
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Boris
Kakva glupost. Kako li se dokazuje "originalnost" bilo cega? Razumijem kada iz fizike neko patentuje pronalazak (Telsla, Pupin), jer to niko nikad nije vidio, a kamoli napravio. Moj askurdjel je pravio ajvar ili kajmak, a sada ce neko da "patentom" zastiti. Od koga?
Mustafa Aga
Gospodin Lazic je napisao izuzetno lep teks o poreklu nekih namerinica...Stil pisanja sa dozom humora...Izuzetno...Hvala vam...
Ostoja
Stvarno sta to bese srpski kajmak, sjenicki sir, itd.. (da ne nabrajamo)? Stariji bi mogli da tu pomognu jer mladji jednostavno nemaju sansu o tome nesto da saznaju. Da, u prodavnici jasno pise 'kajmak', 'sjenicki sir'... i sve je ok sto se tice geografskog porekla. Samo, to nije 'ono pravo' vec decenijama. Ne znam sta je po sredi, da li vise ni krave nisu krave ni ovce ovce.., tek kvalitet je svuda bitno drugaciji i ispod kvaliteta ekvivalentnih proizvoda na zapadu (ukljucujuci i Grcku).
Dušan Nešić
Хамбургер је оригинално од Татара који су то пренели на Русе. Онда су немачки трговци то видели у околини Москве и пренели у Немачку. Даље је све познато.
Mira
Kajmak je turska rec, ha, ha. A ajvar je poreklom sa balkanskog poluostrva.
Branko
Ne razumem ovo za kajmak da je samo srpski, u Budimpešti sam u prodavnici (specijalizovanoj za proizvode sa bliskog istoga) kupio turski Kaymak i ništa mu nije falilo
Ludolph
Kajmak turska, skorup srpska a odnosi se na istu stvar. Postoji u Jermeniji nesto slicno kajmaku ali to nije to. Turci nemaju kajmak u svojoj nacionalnoj kuhinji.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља