среда, 25.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 20.10.2020. у 15:13

Мусака од тиквица

(Фото Пиксабеј)

Потребно је

  • 1 кг тиквица
  • 300 г млевеног меса (свињско, јунеће, мешано)
  • 2 средње главице црног лука
  • 100 г куване пшенице (у зрну)
  • 4 јаја
  • 2 дл киселе павлаке
  • љута паприка
  • уље
  • со
  • бибер
  • суви зачин

Тиквице ољуштити и исећи на колутове. Посолити и оставити да стоје двадесетак минута. Оцедити од воде па их пећи на тигању с мало уља, да порумене, с обе стране.

У дубљем суду пропржити лук с млевеним месом и при крају додати претходно скувану пшеницу. Све зачинити по укусу па докувати још 10 минута. У плех ставити мало уља па ређати ред тиквица, фил од меса и пшенице, поново тиквице док не потрошите сав материјал.

На крају прелити с мало уља. Пећи најпре на јачој температури, али не вишој од 220 степени Целзијуса, па смањити. Када је скоро готова, прелити мусаку с размућеном павлаком и јајима па оставити још двадесетак минута у рерни да се запече. Служити топло са сезонском салатом или јогуртом.

Коментари3
9cebf
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Alex
Musaka od tikvica je moje i moje familije omoljeno jelo . Pravim ga cesto, ali malo drugacije od vas. Ako vec morate da koristite meso, izbegavajte svinjsko meso,previse je masno. Meso proprzite sa malo vode, samo da izgubi crvenu boju. Dodati sveze iseckan luk(omeksace prilikom pecenja) i zacinite sve sa pomenutim zacinima ukljucujuci sveze iseckanu mirodjiju. Poredjajte sveze tikvice u pleh cije dno ste premazali sa malo ulja. Ja prelivam musaku pre pecenja sa jajima i mlekom. Pavlaku posebno.
Ljubitelj tikvica
O ukusima se ne raspravlja, ali propržiti na vodi?! Bolje bi bilo bez ikakve masnoće, pustiti da se proprži u sopstvenoj masnoći. U vodi se razlije krv i masnoća, a od vode meso ožilavi. Meso da bi bilo ukusno mora se dobro ocediti od vode. Meso svih vrsta, se obrišu sa kuhinjskim papirom da ne bi bilo žilavo. Piletina se proprži na puteru ili maslacu jer mlečna masnoća neutrališe tipičan miris tog mesa, koji mnogima nije ugodan.
Uh, koliko masnoće...
Zašto svako jelo mora imati meso? Može i bez mesa. Zašto prelivati uljem? Tepsija u kojoj se peče mora se namazati uljem. Meso, pavlaka, jaja, sve masno, sveže ulje može samo pokvari ukus. Prethodno peći tikvice nije potrebno, jer one su vrlo brzo pečene. Uptrebiti sveže ili suve listiće tamjana. Peče se na max. 200 stepeni celzijusa. "Kada je skoro gotovo... peći još 20-tak minuta", šta ostane od tikvica, ako su prethodno već pečene? Patlidžan se zbog ukusa prethodno u tavi propeče, ne tikvice.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља