недеља, 18.04.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 30.11.2020. у 15:42

Топло дочекано постављање камена темељца источноазијској економској интеграцији

Лидери 10 земаља ASЕАN-а и 15 земаља, укључујући Кину, Јапан, Јужну Кореју, Аустралију и Нови Зеланд, 15. новембра, постигли су споразум о формалном потписивању регионалног свеобухватног споразума о економском партнерству (RСЕР)

Регионални свеобухватни споразум о економском партнерству и сарадњи (RСЕР) званично је потписан током састанка лидера Источне Азије 15. новембра ове године. Рођена је зона слободне трговине с највећом популацијом, најразличитијом структуром чланства и највећим развојним потенцијалом на свету. Овај споразум представља камен темељац у процесу источноазијске регионалне економске интеграције  те огроман подстицај у процесу опорављања регионалне и светске економије.

Тренутно, међународна ситуација пролази кроз дубоке и сложене промене. Економска глобализација наилази на противструју,  унилатерaлизам и протекционизам постају све интензивнији, a нова епидемија вируса корона озбиљно је погодила земље света, укључујући и земље Источне Азије. У том контексту, 15 држава чланица одржало је блиске преговоре и потписало RCEP, како је договорено. Потписивање споразума важан је корак за земље региона како би се предузеле конкретне мере ради заштите мултилатералног трговинског система и изградње отворене светске економије, што је од симболичног значаја за продубљивање регионалне економске интеграције те стабилизације глобалне економије.

У тешком тренутку, када се нова епидемија вируса корона шири глобално, земље Источне Азије одлучиле су да се отворе и сарађују. Као што је малезијски министар за међународну трговину и индустрију Азмин Али рекао, потписивање RCEP значи да ASЕАN и његови партнери у дијалогу кажу „да” слободној трговини и „не” протекционизму.

Воз натоварен са 20 контејнерских вагона, дужине 6 метара, 13. новембра 2020. године, безбедно је напустио међународну железничку логистичку луку Дејанг

Заједничким напорима свих страна, укупна ситуација везана за сузбијање и спречавање епидемије у Источној Азији знатно се побољшала. Земље настављају рад и производњу нормалним током док се у исто време ради на превенцији и контроли епидемије, а економски и социјални развој се стабилно опоравља.

Као главни покретач источноазијског економског раста, Кина је прва земља која је сузбила епидемију и постигла економски опоравак, помажући земљама у региону да се заштите од утицаја епидемије. У прва три квартала у овој години, економска, трговинска и инвестициона сарадња између Кине и чланица ASEAN-a порасла је, упркос изазовима, и наставила да доприноси економском опоравку Источне Азије.

Дана 16. новембра 2020. године, теретни бродови врше утовар и истовар контејнера на контејнерском терминалу за спољну трговину у луци Ћингдао у Шандонгу

Кина примењује нови развојни концепт, промовише висококвалитетни развој, убрзава изградњу новог развојног обрасца и промовише отварање према спољном свету на високом нивоу, истовремено се придржавајући експанзије на локалном нивоу. Трећи кинески међународни сајам увоза (CIIE), одржан недавно како је планирано и још једном је показао огроман потенцијал кинеског тржишта те подршку Кине у либерализацији трговине и улогу ове велике земље која активно отвара своје тржиште ка свету.

Кина je активно учествoвала у преговорима RCEP-а и одиграла незамењиву улогу. Кина ће, као и увек, подржавати ASEAN, који је водећа фигура у сарадњи са свим странама, у настојању да се RCEP што боље имплементира, те да резултати што је могуће раније донесу корист регионалним предузећима и становницима. Потписивањем RCEP-а, чланице ASEAN-а се генерално радују подели дивиденди у процесу кинеског развоја и отварања према свету. Земље у региону се такође радују јачању сарадње у изградњи „Појаса и пута”, промоцији регионалне повезаности и ослобађању потенцијала источноазијског тржишта након интеграције RCEP-а.

RCEP једногласно обједињује консензус воље земаља у региону и показује да је регионална економска интеграција Источне Азије оно што људи желе. Потписивање споразума резултат је осмогодишњих мукотрпних консултација између страна и представља нову полазну основу за продубљивање источноазијске регионалне сарадње. Све стране треба да искористе ову ситуацију, прате тренд отворене сарадње, промовишу економски опоравак након епидемије кроз међусобну сарадњу, имају корист од земаља у региону и самог становништва, дају позитиван допринос у изградњи отворене светске економије и континуирано напредују ка циљу изградње источноазијске заједнице.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља