недеља, 18.04.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 01.12.2020. у 09:55

RCEP - слободна трговина и регионални просперитет

Лидери 10 земаља АSЕАN-а и 15 земаља, укључујући Кину, Јапан, Јужну Кореју, Аустралију и Нови Зеланд, 15. новембра постигли су споразум о формалном потписивању Регионалног свеобухватног споразума о економском партнерству(RCEP)

Након осам година мукотрпних преговора, лидери 10 земаља АSЕАN-а и 15 земаља, укључујући Кину, Јапан, Јужну Кореју, Аустралију и Нови Зеланд, постигли су споразум о формалном потписивању Регионалног свеобухватног споразума о економском партнерству (RCEP). Јавност верује да је потписивање RCEP нова прекретница у регионално-економској интеграцији Источне Азије. Овај споразум ће ефикасно ојачати регионално поверење у трговини и улагањима, ојачати индустријски ланац и ланац снабдевања, побољшати способност свих страна да сарађују у борби против епидемије, подстаћи економски опоравак многих земаља те промовисати дугорочни просперитет и развој региона.

Промовисање јединственог тржишта 15 земаља

Кинеско-вијетнамски прекогранични возови унапређују економску и трговинску размену са АSЕАN-ом

Укупан број становника, економски обим, укупна робна размена 15 земаља чланица RCEP-а чине око 30% укупног светског тржишта, што значи се да око једне трећине светских економија формира интегрисано тржиште. Коначно потписивање RCEP-а резултат је заједничког унапређења регионалне економске интеграције од стране 10 земаља АSЕАN-а и земаља потписница споразума. У протеклих 8 година државе су одржале 46 преговарачких састанака и 19 министарских састанака. Поготово од ове године, чланице RCEP-а су превазишле потешкоће изазване новим вирусом корона, потпуно завршиле преговоре о приступу тржишту, завршиле преглед више од 14.000 страница правних текстова споразума те коначно потписале споразум како је планирано током састанка лидера.

Као један од партнера АSЕАN-а у дијалогу, Кина је увек била одлучни присталица економске глобализације и либерализације трговине, те активни учесник и сарадник у преговорима у RCEP-у.

Свеобухватан, модеран, квалитетан и узајамно користан споразум о слободној трговини

Пуштање воза Кина–Европа (Азија) отворило је нови логистички канал за економско-трговинску сарадњу између Јангце делта регије и АSЕАN-а (Гуанг Минг фото: Ди Хуи Јонг)

RCEP није само највећи споразум о слободној трговини на свету, већ и свеобухватан, модеран, квалитетан те узајамно користан споразум о слободној трговини. Споразум обухвата 20 поглавља, укључујући приступ тржишту као што су трговина робом, трговина услугама и инвестиције, те велики број прописа као на пример олакшице при трговини, права интелектуалног власништва, е-трговина, политика конкуренције и државне набавке. Може се слободно рећи да споразум покрива све аспекте либерализације трговине и инвестиционих олакшица.

RCEP је споразум о модернизацији. Усваја правила акумулације регионалних корена за подршку развоја регионалних индустријских ланаца као и ланаца снабдевања, усваја нове технологије за промоцију царинских олакшица и промовише развој нове прекограничне логистике, усваја негативну листу ради преузимања обавеза о приступу инвестицијама, што у великој мери поспешује транспарентност инвестиционих политика. Споразум такође укључује и поглавље о интелектуалном власништву и е-трговини на високом нивоу, задовољавајући потребе ере дигиталне економије.

RCEP је уговор високог квалитета. Укупан  број производа без царинских тарифа у трговини прелази 90%. Ниво трговине услугама и либерализације инвестиција знатно је већи од првобитног споразума о слободној трговини „10 + 1”. Истовремено RCEP је додао слободну трговину између Кине и Јапана, Јапана и Јужне Кореје, што је значајно повећало степен слободне трговине у региону. Према прорачунима међународних истраживачких центара, очекује се да ће 2025. године RCEP подстаћи раст извоза земаља чланица за 10,4% у односу на основно стање.

RCEP је споразум на обострану корист. Чланице овог споразума су развијене земље, земље у развоју и неке најмање развијене земље. Међу чланицама постоје велике разлике у економским системима, нивоима развоја и размерама. Споразум у највећој мери узима у обзир захтеве свих страна, постиже равнотежу интереса у областима приступа тржишту и прописа везаних за робу, услуге и инвестиције. Споразум такође пружа различит третман најмањe развијеним земљама, помаже чланицама у развоју да ојачају изградњу капацитета и промовишу инклузивност и уравнотеженост у региону побољшавајући те делећи резултате RCEP-а.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља