четвртак, 25.02.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 21.01.2021. у 17:22 О. Јанковић

„Пихтијада”, нова манифестација Качарева

(Фото: УЖ „Етно кутак”)

Качарево – Удружење жена „Етно кутак” из Качарева уз подршку колега из организације „Сланинијаде”, приредиле су блиц такмичење, прву за сада, мини „Пихтијаду”. Десетак узорака банатског аспика, „проверавао” је петочлани жири, а најбоље се показале хладетина ‒ дело Зоре Чубрић, вицешампионка Љиљана Јованов и трећепласирана желатинста слана делиција Милеве Петковски.

‒ Ово је права сезона за специјалитет, домаће пихтије. Свака кућа има свој рецепт, а ја сам мајстор за богатију варијанту, у којој има само свињске и јунеће кртине. Уз стандардне састојке, којих је стварно мало, бели лук и со ако треба, главна ствар је стрпљење, јер пихтије се морају крчакти бар шест до седам сати на тихој ватри. Наше премијерно такмичење је прошло више него добро, а уз светски познату манифестацију „Сланинијаду”, настојаћемо да и „Пихтијада” постане традиција, па и бренд Качарева ‒ каже за „Политику” Зора Чубрић, победница надметања, али и председница Удружења жена „Етно кутак”, које упрко епидемији ради пуном паром, али на хуманитарном пољу.

    Тек што су завршиле паковање и поделу пакета помоћи за угрожене малишане и справљање оброка за медицинске раднике панчевачке Опште болнице, качаревачке вредне жене већ планирају и отварање „Етно куће”. Завичајни дом у згради старе поште у селу, које су добиле на коришћење од града Панчева, опремиће својим ручним радовима и предметима из домаће радиности. Уз традиционални „Етно дан”, сваке године маја месеца, када угосте колегинице из читавог региона, Качарево ће тако добити још један простор, у ком се чува и негује традиција овог краја.

Коментари4
8b270
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

dr Slobodan Devic
BRAVO!!!!!!! Poljoprivreda, saobracaj, turizam, i eto Srbije ko Svajcarska ...
Filip Cosopt
Svaka čast. Prvi put sam čuo naziv pihtije, prije nekoliko godina, na Kosmaju. Volim pojesti tradicijska jela. U Srbiji sam prvi put probao i "duvan" čvarke. Iako i u Srbiji kažu da su to obični čvarci, meni su super, najbolji baš ti vaši "duvan" čvarci. Prava delicija.
Filip Cosopt
Svaka čast. Prvi put sam čuo naziv pihtije, prije nekoliko godina, na Kosmaju. Volim pojesti tradicijska jela. U Srbiji sam prvi put probao i "duvan" čvarke. Iako i u Srbiji kažu da su to obični čvarci, meni su super najbolji baš ti vaši "duvan" čvarci. Prava delicija.
Šta fali piKtijama?
Lepo. Valjda ih je na to potsetila scena iz "Bele lađe" kada je Šojić, umesto prasećeg i jagnječeg pečenja morao u nekom selu usput, da jede- kako on kaže, piKtije! Pošto neke srpske masovne manifestacije često od "kulture" nemaju ni slovo K u događanjima, nego se organizuju zbog ždranja, ako, neka kao potsećanje na Šojića, bude i PIKTIJADA!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља