četvrtak, 28.05.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Bivši pevač „Bijelog dugmeta” ulazi u politiku da reši migranstku krizu

BIHAĆ – Pevač Alen Islamović vratio se u rodni Bihać u kojem će u budućnosti provoditi više vremena i, kako je najavio, aktivno se politički angažovati, na šta ga je navela teška migrantska kriza…

Kukavica preletela 12.000 kilometara

Jedna kukavica prešla je put od preko 12.000 kilometara od južne Afrike do Mongolije, što je najduža seoba neke kopnene ptice koja je zapanjila naučnike. Koristeći oznaku koja omogućava satelitsko…

2

Rimski putokazi

Saobraćajni znaci danas se nalaze na svim putevima širom sveta i služe da upozore vozače na opasnost, obaveste o onome što ih čeka na saobraćajnici ili istaknu neku zabranu. Nekoliko hiljada godina…

Komšije položile ispit

Među stanarima višespratnice u beogradskom naselju Rakovica s tridesetak stanova, posle proglašenja vanrednog stanja, ispostavilo se da…

2

Evropa – Drevni poštanski putevi

Tokom istorije, svaka jaka i dobro organizovana država imala je razvijenu mrežu za komunikacije i transport. Otomanska imperija u čijem…

1

Želim da manje grešim

Najvrednija stvar koju novinar ima je ime, odnosno lik i glas. S vremenom nauči koliko je važno da se o tome odgovorno brine. Tako…

1

Sad kad je Georgije ubio aždaju…

Završilo se i ovo, izgleda, poluvreme. Opet je neki bauk kružio, al` ne samo Evropom. Obišao je svet brže nego što bi Žil Vern napisao da…

Da li znate?

Šta simbolizuje bik
Neodoljiva snaga i zanos *Bik simbolizuje neodoljivu snagu i silovitost zanosa. Podseća na neobuzdanog mužjaka i strašno čudovište Minotaura, čuvara kritskog lavirinta. Takav je i okrutni i bučni Rudra iz indijskog speva „Rgvede”, koji svojim semenom oplođuje zemlju. Takvi su gotovo svi nebeski bikovi. Brzonoga figurica bika, kao simbol stvaralačke snage, predočavala je boga Ela: mogla je da se pričvrsti na vrh motke ili koplja i prenosi kao amblem sličan Zlatnom teletu. Kult Ela, koji su širili jevrejski patrijarsi doseljeni u Palestinu, zabranio je Mojsije. U grčkom predanju bikovi su simbolizovali neobuzdane razbesnele sile. To su životinje posvećene Posejdonu, bogu okeana i bure, i Dionisu, bogu plodne muževnosti. Bik je prema Hesiodu (oko 770. pre n. e.) „uzvišena životinja neukrotive žestine”. Vrhovni bog Zevs se, po predanju, preobrazio u blistavobelog bika da bi osvojio ćerku tirskog kralja Evropu. Tiho joj se približio i kleknuo pred njom. Ona ga je pogledala i sela mu na leđa. Životinja je smesta uzletela, ponela devojku preko mora i spustila je na Krit gde su se sjedinili. Legenda dodaje da su imali troje dece.

Horoskop

Dnevni Horoskop
Za 28. maj 2020
#
Ovan

Imaćete potrebu da više vremena provodite u porodičnom okruženju. Pravi je trenutak da prevaziđete nesporazume sa mlađim ukućanima. Nemojte preterivati sa trošenjem novca.

#
Bik

Puni ste energije i preduzimljivi na poslu. Pravi je trenutak za nove projekte. Posvetite pažnju bliskom prijatelju, potrebna mu je podrška. Budite oprezniji u saobraćaju.

#
Blizanci

Imate potrebu da se prepustite ličnim zadovoljstvima, nezainteresovani ste za posao. Ako ste slobodnog statusa, kontaktiraće vas nekadašnja simpatija. Korigujte ishranu.

#
Rak

Obradovaće vas povoljne finansijske vesti, ali nemojte preterivati sa trošenjem novca. Imaćete potrebu da više vremena provodite sa partnerom. Kontrolišite krvni pritisak.

#
Lav

Raspoloženi ste za šalu i zabavu. Prijaće vam da više vremena provodite u društvu kreativnih mlađih osoba. Ako ste slobodnog statusa, kontaktiraće vas nekadašnja simpatija.

#
Devica

Imate odlične poslovne planove i ideje. Potrudite se da ih realizujete uz podršku iskusnijih prijatelja. Budite oprezni u saobraćaju u večernjim časovima, poštujte propise.

#
Vaga

Obradovaće vas povoljne poslovne vesti. Pravi je trenutak za promene. Ako ste preduzetnik, bićete u prilici da naplatite zaostala dugovanja. Smanjite masnu hranu i slatko.

#
Škorpija

Pravi je trenutak da unapredite poslovni status. Finansije se poboljšavaju, ali nemojte trošiti novac na nepotrebne luksuzne stvari. Izbegavajte alkohol i smanjite cigarete.

#
Strelac

Partner će vas obradovati dobrim vestima. Pravi je momenat da prevaziđete nesporazume. Ako ste slobodnog statusa, kontaktiraće vas stara ljubav. Smanjite grickalice i slatko.

#
Jarac

Na poslu ćete biti odlično organizovani i efikasni. Pravi je trenutak da se pozabavite zaostalim obavezama, ali i da obnovite kontakte sa nekadašnjim kolegama i saradnicima.

#
Vodolija

Uživaćete u kreativnim poslovima i radu sa mladima. Ako ste slobodnog statusa, budite aktivniji na društvenim mrežama, upoznaćete interesantnu osobu. Unosite više vitamina.

#
Ribe

Iskoristite povoljne prilike da unapredite tekuće finansije unosnim honorarnim poslovima. Posvetite pažnju partneru, oseća se zapostavljeno. Izbegavajte alkohol i cigarete.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja